Artscattleimprovement
Image default
Boeken en Tijdschriften

Wat zijn de stappen die je moet ondernemen voordat je een boek uitgeeft?

Het is goed mogelijk dat je zonder hulp van een uitgever een boek wilt publiceren. Hierdoor ben je compleet onafhankelijk en kun je doen wat je wilt. Echter brengt dit wel extra werkzaamheden met zich mee, want jij bent verantwoordelijk voor alles. Dus niet alleen het schrijven van een boek, maar ook voor het promoten en op de markt brengen. Een intimiderende taak, maar zeker geen onmogelijke. Hieronder zetten we op een rijtje welke stappen je zeker niet moet vergeten voordat je een boek laten drukken kunt en uitgeeft.

Controleer de tekst grondig

Als schrijver kun je het niet maken om spellingsfouten in je boek te laten staan. Toch weten wij schrijvers onderling ook wel dat we zowel op het gebied van spelling als grammatica niet altijd even sterk zijn. Zo lang de proza goed is, maakt dit weinig lezers uit. Toch is het wel van belang dat er geen fouten meer te detecteren vallen in een boek voordat je het uitgeeft. Al is het maar om te illustreren hoe goed de afwerking is. Wanneer je een uitgeverij hebt gevonden, leveren zij vaak een editor aan die de boel grondig voor je controleert. Zonder uitgever heb je deze luxe niet. Je kunt zelf aan de slag gaan, maar je kunt ook iemand anders vragen of inhuren om deze taak te volbrengen. Twee paar ogen zien immers meer fouten dan één.

Voeg afbeeldingen toe waar nodig

Als je een boek laten drukken wilt, is het goed mogelijk dat je naast tekst het boek wilt voorzien van enkele afbeeldingen. Als je op een computer hebt gewerkt, is het veelal niet moeilijk om dergelijke afbeeldingen toe te voegen. Het kan de moeite waard zijn om een illustrator hiervoor in te huren. Zorg in ieder geval dat de illustraties er goed uitzien en dat ze ook goed op de pagina worden weergegeven. Het is immers zonder er achter te komen, nadat je boek gedrukt is, dat een pagina fout weergegeven stond.

Bedenk hoe het boek eruit moet zien

Een boek laten drukken brengt tevens een aantal overwegingen met zich mee. Zo kun je denken aan de kwaliteit van het papier waar je voor kiest, maar je zult ook een keuze moeten maken voor de kaft: wordt deze hard of zacht? Een harde kaft biedt meer bescherming, maar een zachte kaft leest lekkerder. Ook het formaat dien je te kiezen. Ga je voor een klein, groot of gemiddeld boek? Zo zijn er nog een hoop keuzes te maken voor je jouw boek laten drukken kunt. Door goed van tevoren na te denken over al deze keuzes, ben je optimaal voorbereid voor het moment dat je boek gedrukt wordt. Je ontdekt geen fouten meer achteraf.