Artscattleimprovement
Image default
Energie

Wanneer moet je een meterkast/groepenkast vervangen

We gebruiken allemaal stroom en dat kan niet zonder een meterkast/groepenkast. Het is belangrijk dat je een meterkast/groepenkast vervangt als dat nodig is. Als je dit niet doet dan kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Wanneer je een meterkast laat vervangen dan moet dit op de juiste manier gebeuren door een gekwalificeerde elektricien. Het vervangen van een meterkast is een zeer lastige klus die zorgvuldig gedaan moet worden. In een meterkast zitten heel veel belangrijke aansluitingen en leidingen. Als je een elektricien wilt inschakelen dan moet je erop letten dat het een gekwalificeerde elektricien is.

Verouderde meterkast

Als je een verouderde meterkast hebt dan is het belangrijk dat je deze zo snel mogelijk laat vervangen. Verouderde meterkasten zitten meestal in oudere huizen. Oudere meterkasten zijn veel minder veilig dan nieuwere meterkasten. Oudere meterkasten zijn veel minder veilig omdat oudere meterkasten geen aardlekschakelaar hebben. En ze voldoen meestal ook niet aan de nieuwe veiligheidseisen. Als een meterkast geen aardlek heeft dan is het gevaarlijk omdat de overtollige stroom die in de meterkast binnenkomt niet naar de grond wordt geleid. Veel oude huizen hebben nog een stoppenkast. Een stoppenkast biedt in principe genoeg bescherming, maar het wordt aangeraden om het te laten vervangen voor een nieuwe groepenkast. 

Groepenkast uitbreiden

Soms wordt er gedacht dat het nodig is om een groepenkast te laten vervangen, maar dit is niet altijd het geval. Soms is het ook mogelijk om de meterkast te laten uitbreiden. Het is mogelijk om de meterkast te laten uitbreiden als je veel nieuwe elektrische apparaten in je huis erbij krijgt. Je hoeft dan niet je hele groepenkast te vervangen. Als je niet genoeg groepen hebt en je gebruikt te veel apparaten tegelijkertijd dan zullen de zekeringen springen of uitslaan als je meer dan 16 ampère gebruikt. Het wordt daarom aangeraden om je groepenkast te vervangen als je veel nieuwe apparaten erbij krijgt.