Artscattleimprovement
Image default
Gezondheid

Last van rugpijn? Met een tens behandeling wordt deze pijn verlicht

Heeft u last van rugpijn en zoekt u een middel om de pijn effectief te dempen? Dan is een tens apparaat rugpijn zeer geschikt. De afkorting TENS staat voor Transcutane Electro Neuro Stimulatie. Een tens apparaat geeft zwakke elektrische stroomsignalen door uw huid heen aan uw zenuwen via elektroden pleisters. Met een tens behandeling kunt u zenuw-, spier- of gewrichtspijn verminderen.

Wat doet tens?

Door het gebruiken van tens apparaat wordt de zenuwgeleiding verstoort waardoor u minder pijn ervaart. Daarnaast wordt de aanmaak van pijnstillende stoffen (endorfine) gestimuleerd. Ook zullen de spieren meer ontspannen door het gebruik van tens. U kunt tens ook tegelijk met andere therapieën gebruiken, zoals met pijnmedicatie. Tens behandelingen kunt u thuis uitvoeren. Daarbij kunt u in een stoel gaan zitten, op bed gaan liggen of rustig lopen. Wilt u tens tijdens een bevalling gebruiken? Dan kunt u een tens apparaat ook in het ziekenhuis gebruiken.

Is tens effectief?

Al meer dan 50 jaar wordt elektrostimulatie gebruikt door ziekenhuizen en fysiotherapeuten. Ook zwangere vrouwen en mensen met rugpijn hebben baat bij het gebruik van tens.

Is tens veilig?

Tens is veilig bij correct gebruik en er zijn bijna geen bijwerkingen. Als u tens wilt gebruiken tijdens een bevalling is het verstandig om uw verloskundige of gynaecoloog hierover te raadplegen. Heeft u een pacemaker of hartritmestoornissen? Dan kunt u tens niet gebruiken.

Hoe vaak kun je tens gebruiken?

Een tens apparaat kunt u drie tot vier maal per dag gebruiken. Een behandeling duurt minimaal 20 minuten en maximaal 60 minuten.

Wordt tens vergoed?

Bij chronische pijn worden tens behandelingen door iedere zorgverzekeraar vergoed uit de basisverzekering. Heeft u een andere indicatie? Dan kunt u mogelijk een vergoeding van een aanvullende zorgverzekering ontvangen. Om na te gaan welk bedrag u vergoed krijgt, kunt u het beste uw zorgverzekeraar raadplegen.

https://tens.nl/