Artscattleimprovement
Image default
Kunst en Kitsch

De art journal als jouw creatieve uitlaatklep

Een art journal kun je vergelijken met de schoolagenda van vroeger. Misschien deed je dat zelf ook: je school vol plakken met afbeeldingen van je favoriete popgroep of artiest. Of tekeningen erin maken met pen, potlood of zelfs typex. Een art journal is dus net zoiets maar dan uitgebreider. Een boekje waarin je jouw creatieve zelf de vrije loop kunt laten. Hoe je dat wilt doen is natuurlijk helemaal aan jou. Het is alleen wel even goed om daarbij te letten op het materiaal van de art journal. En zit je even zonder inspiratie? We geven onderaan de pagina tips hoe je die inspiratie snel weer hebt gevonden.

Welke art journal is geschikt voor jou?

In principe kun je van elk schetsboekje een art journal maken. Maar zoals we hierboven al aangaven: het materiaal van het boekje is wel belangrijk. In elk boekje kun je zo wel aan de slag met aquarelverf, maar dat levert niet overal hetzelfde mooie resultaat op. Je kunt dan het beste kiezen voor speciaal papier als mixed media en aquarelpapier.

Wil je alleen gaan tekenen met potlood of pen, dan is een schetsboekje meer wat voor jou. En als je er ook bij wilt gaan verven, kies dan voor een journal met dikker papier. Wat ook veel doen is houtskool gebruiken. Kun je ook de meest bijzondere schetsen mee maken. En vergeet ook niet de stiften in alle kleuren van de regenboog. Ook daar moet je wel iets dikker papier voor hebben, voor het geval het doordringt tot de andere onderliggende pagina. Dat is zonde. 

Onderwerpen voor je journal

Maar waar begin je? Korte en meest cliché antwoord: door gewoon te beginnen. Het is jouw werk, dus fouten maken kan simpelweg niet. Er is geen goed of fout. Maar wellicht heb je nog niet echt een richting waar je met je art journal heen wil. Een onderwerp of een invalshoek, zeg maar. 

Een voorbeeld van een art journal is dus een dagboek. Dat kan in hele verhalen zijn of gebruik een paar kernwoorden, korte zinnen of zoek quotes op van anderen die jouw dag/gevoel beschrijven. Pak oude magazines erbij en knip alles uit waarvan jij denkt dat het gaat passen in jouw journal. Of dat servetje wat je hebt meegenomen van dat leuke restaurant op de hoek, waar je zo lekker hebt gegeten. Of misschien vind je het lekkerder om met verf te werken. Je hoeft niet alles meteen te gebruiken. Leg dat wat je nu niet gebruikt in een doos, om later weer eens in te duiken. Op die manier is het ook niet een kwestie van een art journal kopen, maar een herinneringsboek maken.

Je kunt ook muziek uitbeelden in je art journal. Je hebt vast wel nummers wat iets met je doet of waar je herinneringen hebt. Daar kun je ook een art journal van maken. Of leg herinneringen vast. Gister een bijzonder concert bijgewoond? Maak er een collage van.  

Inspiratie opdoen voor art journal 

Er zijn dus eindeloze mogelijkheden om een art journal in te richten. Welke je ook kiest: het is en blijft jouw boekje. Maar we begrijpen dat het soms misschien lastig kan zijn om de inspiratie te vinden. Want ondanks dat er geen goed en fout is, wil je het wel voor jezelf mooi hebben natuurlijk. Gelukkig kun je online voldoende manieren vinden om inspiratie op te doen. Pinterest is daar een goed voorbeeld van. Je kunt een bord aanmaken en daar al je gevonden ideeën op plaatsen. Handig om later nog eens te raadplegen. En dan is er uiteraard nog YouTube. Kun je ook afkijken hoe en ander zijn of haar art journal heeft ingericht. Jij ontwikkelt vanzelf je eigen stijl.