Artscattleimprovement
Image default
Woning en Tuin

Voordelen van plantenwanden in gebouwen

Plantenwanden in gebouwen zijn een zeer praktische oplossing voor grote steden waar de ruimte voor groene zones zeer beperkt is en maken ook deel uit van duurzaam bouwen. De Wereldgezondheidsorganisatie beveelt aan dat er per inwoner ten minste 10 tot 15 vierkante meter groene ruimte beschikbaar moet zijn.

Maar in sommige steden is de bevolkingsdichtheid zo groot dat er geen ruimte is voor een park. Daarom is het benutten van de gevels en muren om verticale tuinen te creëren de beste oplossing voor dit probleem.

Er zijn verschillende soorten verticale tuinen naargelang hun bouwsysteem, maar deze keer zullen we het hebben over verticale tuinen met hydroponische culturen in gebouwen. In deze verticale tuinen worden alle voedingsstoffen geleverd door het irrigatiesysteem.

 

Voordelen van plantenwanden

Een van de belangrijkste voordelen van groene gevels is ongetwijfeld de ruimtebesparing. We weten al dat verticale tuinen zijn ontstaan als alternatief voor gewone tuinen om ruimte en middelen te besparen in steden.

Maar ook op technisch niveau zijn de bijdragen van verticale tuinen talrijk.

 

Thermische en akoestische isolatie

De groene gevels van gebouwen zorgen ervoor dat de omgevingstemperatuur van het gebouw wordt verlaagd. De planten absorberen zonnestralen en regelen de temperatuur, waardoor de kosten voor airconditioning dalen.

In de zomer vermijden ze directe instraling op de gevel, waardoor oververhitting wordt tegengegaan, en in de winter vertragen ze de overdracht van warmte van binnen naar buiten.

De capaciteit van verticale tuinen voor akoestische isolatie is ook vermeldenswaard. Een 8 cm dikke groene gevel is in staat om tot 40 dB van het geluid dat van buiten komt te isoleren.

 

Verbetering van de luchtkwaliteit in het gebouw

Planten vangen kooldioxide op en produceren zuurstof, waardoor de luchtverontreiniging kan worden verminderd. Bovendien absorberen ze op natuurlijke wijze stof en andere deeltjes in de lucht, aangezien planten in groene gevels het vermogen hebben om tot 85% van deze deeltjes te filteren.

Dit alles leidt tot een verbetering van de levenskwaliteit, aangezien de groene zones werken als een bron van ontspanning en stressverlichting.

Plantenwanden verhogen de waarde van het onroerend goed
Verticale tuinen helpen gebouwen om duurzame bouw certificaten te behalen. Bovendien vergroten zij de schoonheid van steden door het gebrek aan esthetiek van sommige gebouwen te verhullen. Schoonheid, naast de bovengenoemde voordelen, is een sterk punt van outdoor verticale tuinen.

Anderzijds helpen groene gevels, mits goed beheerd, het oppervlak van gebouwen te beschermen tegen regen en ultraviolette straling.