Artscattleimprovement
Image default
Aanbiedingen

2ehands grafsteen – zo gek nog niet?

Gun die grafsteen een nieuw leven!

Wist je dat die mooie natuursteen waarvan een grafsteen gemaakt is wel een miljoen jaar oud is? En wist je ook dat die mooie natuursteen na verwijdering van het graf gewoon tot puin vermalen wordt? Kostbaar natuursteen dat letterlijk nog duizenden jaren mee kan als grof vuil afgevoerd. Wat een verspilling!

Het kan gelukkig ook anders. Wanneer de steenhouwer een grafsteen zorgvuldig van het graf verwijdert kan dit zonder beschadigingen. In zijn werkplaats wordt de steen helemaal kaal geschuurd. De 2e-hands steen ziet er dan als een nieuwe grafsteen uit.

Nabestaanden kunnen vervolgens de gewenste vorm en de te graveren teksten kiezen. De steen wordt geheel naar de wensen van de nabestaanden uitgevoerd em op het graf geplaatst.

In niets verschilt zo’n tweedehands grafsteen van een “nieuwe” steen.

Grafmonumenten van staal

Als een graf met een RVS grafmonument geruimd wordt recyclet men het staal: een verantwoorde en duurzame oplossing.

Ondertussen in Belgie

Bij onze zuiderburen biedt de begraafplaats in Zonnebeke 54 oude grafmonumenten te koop aan. Het betreft graven met grafmonumenten en grafstenen waarvan de concessies niet werden verlengd. Het gaat om bijzondere graven met beeldbepalende of architectonische waarde van geruimde graven.

Een mooi 2e-handsje

De begraafplaats in Zonnebeke kent drie prijscategorieën. De tweedehands grastenen (met graf) kosten 1.500 euro, 1.125 euro of 750 euro. En een fraaie ruime grafkelder gaat al vanaf 250 euro. Deze is natuurlijk wel gebruikt, maar goed schoongespoten.

Voor een dubbeltje…

De beeldbepalende grafmonumenten liggen dicht bij de kerk en uitvaart. Vroeger waren dit deze plaatsen gereserveerd voor de notabelen. Tijden veranderen en nu kun je bijna letterlijk voor een dubbeltje op de eerste rij komen te liggen.

Positieve reacties

Bewoners reageren positief dat de beeldbepalende graven voor de begraafplaats behouden blijven. Dat komt de authentieke sfeer ten goede. Bovendien krijgt men nu de kans om dicht bij de voorouders te komen liggen. En meestal vindt men “zo’n arduinen graf” veel mooier en sfeervoller dan een nieuw glanzend graf.

Toch heeft een nieuw modern grafmonument bij de meeste bewoners de voorkeur.  Maar misschien dat die moderne grafstenen van nu over honderd jaar als een tweedehandsje voor een mooi prijsje opnieuw gebruikt worden….

Memorabel persoonlijke grafkunst

Memorabel afscheidsmonumenten realiseert moderne stijlvolle grafstenen en grafmonumenten. Bijzondere, eigentijdse en persoonlijke gedenktekens. Vaak voor  babygrafjes en kindermonumenten. Bijzondere ontwerpen die passen bij de wensen en eisen van nabestaanden. Wilt u benieuwd naar de mogelijkheden van RVS, corten of glas in een grafmonument? Bekijk deze website of maak een afspraak.

Bel 0320-218676 of stuur een e-mail naar info@memorabel.nl. Ik luister aandachtig en met respect zodat ik uw wensen zorgvuldig kan vertalen naar bijzondere en persoonlijke gedenktekens.

Jeroen Stok

Dit artikel werd geschreven door Jeroen Stok.  Jeroen is beeldhouwer en ontwerpt behalve grafkunst ook RVS tuinbeelden en kunst in opdracht. Gestileerde moderne kunstwerken die een opvallend lichte en positieve uitstraling hebben. Het ontwerpen van grafmonumenten in samenspraak met nabestaanden is een belangrijk onderdeel van zijn werk, dat meestal meer betekenis heeft voor mensen dan een “gewoon” kunstwerk. 

 

contact met grafkunstenaar
https://www.memorabel.nl