Artscattleimprovement
Image default
Business / Food and Related Products

Wat is bitcoin en wat is er de laatste tijd veranderd?

 

Bitcoin bestaat uit twee woorden, ‘Bit’ & ‘Coin’. Als jede informatie in computers in kleinere stukjes snijdt, vindt je enenen nullen. Deze worden bits genoemd. Jebent al bekend met munten.

…en wat zijn Bitcoins en hoe werkt Bitcoin?

Bitcoins is slechts het meervoud van Bitcoin. Het zijn munten die in computers zijn opgeslagen. Ze zijn niet fysiek en bestaan alleen in de digitale wereld! Daarom worden Bitcoin en andere cryptocrunteenheden vaak digitale valuta genoemd. Het kan op het eerste gezicht verwarrend lijken, maar we leggen je het zo simpel mogelijk uit. Hoe werkt bitcoin? Je leest het hier.

Laten we beginnen met hoe bitcoin werkt?

Er zijn drie soorten mensen in deze wereld: de producent, de consument en de tussenpersoon. Als je een boek op Amazon wilt verkopen, moet je een grote 40-50% vergoeding betalen. Dit is in bijna elke industrie hetzelfde! De tussenpersoon neemt altijd een groot deel van het geld van de producent in beslag.

Om te begrijpen hoe Bitcoin werkt, is het belangrijk om te weten waarom het is gemaakt. Bitcoin is uitgevonden om één type tussenpersoon – de banken – te verwijderen. Als je 5000 dollar van je land naar je vriend in het Verenigd Koninkrijk moet overmaken, moet het geld via een bank in je land gaan. Zij vragen een vergoeding voor de verwerking. Zodra het geld de bank in het Verenigd Koninkrijk bereikt, brengt de bank van je vriend ook een vergoeding in rekening.

Het zijn niet alleen de kosten die het probleem vormen, het zijn de gegevens die ze opslaan. Banken slaan veel privégegevens over hun klanten op. Veel banken zijn de afgelopen 10 jaar gehackt, wat zeer gevaarlijk is voor de mensen die banken gebruiken.

Ook kunnen banken de rekeningen van mensen bevriezen/blokkeren wanneer ze maar willen. Ze hebben te veel controle over de mensen die de banken gebruiken en ze hebben misbruik gemaakt van hun macht. Ze hebben ook een grote rol gespeeld in de financiële crisis van 2008. Bitcoin begon in 2009, net na die crisis. Veel mensen geloven dat de crisis een van de redenen was om Bitcoin op te richten.

De oplossing was om een systeem te bouwen dat geen enkele autoriteit heeft (zoals een bank). Een enkele autoriteit zou niet de macht moeten krijgen om mensen te controleren. De banken en de regeringen controleerden de valuta’s, dus moest er een nieuwe munt worden gecreëerd.

Bitcoin is de oplossing: het heeft geen enkele autoriteit. Dat betekent geen banken, geen PayPal, geen overheid om de bank te kunnen vertellen dat ze je rekening moet bevriezen. Het is geweldig, toch? De vraag die iedereen zich nu moet stellen is ‘hoe werkt bitcoin?’.

Hoe werkt Bitcoin?

De maker van Bitcoin heeft voor Bitcoin drie hoofdconcepten gemaakt die essentieel zijn om te begrijpen hoe Bitcoin werkt:

  • Cryptografie

  • Vraag en aanbod

  • Gedecentraliseerde netwerken

 

Hoe werkt bitcoin? Gedecentraliseerde netwerken

Wanneer je naar je internetbrowser gaat en ‘www.google.com’ typt, begint je computer een gesprek met de computers van Google. Vervolgens beginnen beide computers met elkaar te praten en je browser toont afbeeldingen, knoppen, enz. Als de servers van Google om de een of andere reden down waren, zou je deze afbeeldingen en knoppen niet kunnen zien. Dit komt omdat de gegevens worden opgeslagen op een gecentraliseerd netwerk – het is op één plaats.

Om te begrijpen hoe Bitcoin werkt, is het essentieel om te begrijpen wat een gedecentraliseerd netwerk is. In een gedecentraliseerd netwerk zijn de gegevens overal aanwezig. Als Google een gedecentraliseerd netwerk zou gebruiken, zou je de gegevens nog steeds kunnen zien, omdat ze overal zijn en niet alleen op één plaats. Dit betekent dat Google nooit offline zou gaan!

Hoe werkt bitcoin? Cryptografie

In de Tweede Wereldoorlog werd veel gebruik gemaakt van cryptografie. Het zette radioberichten om in een code die niemand kon lezen. Om het te lezen, zou je het terug moeten converteren naar het originele bericht. Om dat te doen, had je een sleutel nodig. Het was mogelijk via wiskundige formules!

Bitcoin gebruikt cryptografie op dezelfde manier. In plaats van radioberichten te converteren, gebruikt Bitcoin cryptografie om transactiegegevens om te zetten. Daarom wordt Bitcoin een cryptografie genoemd.