Artscattleimprovement
Image default
Business / Food and Related Products

Welke daken komen het meest voor?

Als je rondkijkt, zie je veel soorten daken. Wat ook zo is, is dat er van iedere dakvorm weer meerdere varianten. In dit artikel worden de meest voorkomende daken benoemd. Hierbij wordt er aandacht besteedt aan de kenmerken.

 

Een plat dak

Een plat dak bestaat uit één horizontaal dakvlak. Er is vaak sprake van een zeer kleine hellingshoek. Deze kleine hellingshoek hoort ervoor te zorgen dat de afwatering snel verloopt. Bij hellingen die meer dan vijftien graden zijn spreken we over lessenaarsdaken. Een plat dak ziet er strak en stijlvol uit. Het plat dak is eenvoudig te plaatsen en is ongevoelig voor wind. Daarnaast zijn er op platte daken eenvoudig zonneboilers of zonnepanelen te plaatsen. Als er iets fout is, kun je altijd nog een plat dak reparatie laten doen.

 

Een lessenaarsdak

Een lessenaarsdak behoort tot een van de meest eenvoudige dakconstructies. Een lessenaarsdak bestaat uit één dakvlak dat onder een hoek van minstens vijftien graden is aangebracht. Het soort dakbedekking is afhankelijk van de hellingshoek. Er wordt dan gelet op golfplaten, leien of pannen. Dit is ook belangrijk om te weten, als je een dakrenovatie laat uitvoeren.

 

Een zadeldak

Een zadeldak behoort nog steeds tot de populairste soort daken. Dat komt omdat de zadeldaken bij heel wat verschillende bouwstijlen passen. In de meest eenvoudige variant bestaat een zadeldak uit een combinatie van twee dakvlakken. Deze vormen samen een omgekeerde V. Het dak wat hellend is kan zo steil gemaakt worden als gewenst. Er zijn twee dakgoten nodig voor dit dak. Aan elke kant van het dakvlak één.

 

Een schilddak

Tot slot is er een schilddak. Dit is een aanpassing op het zadeldak. Een schilddak bestaat uit twee trapeziumvormige dakvlakken aan de lange zijde. Aan de korte zijde zijn er twee driehoekig gevormde dakschilden. Je ziet een schilddak vaak terug bij oudere gebouwen en boerderijen. Je ziet dan een volledig rondlopende dakgoot. Een schilddak is goed bestand tegen de stoten van de wind. Dit komt door de vorm die aerodynamisch is.

http://economy.nl