Artscattleimprovement
Image default
Business / Food and Related Products

Wortelkanaalbehandeling

Veel mensen zijn bang voor de tandarts, voor sommige behandelingen, zoals een wortelkanaalbehandeling, is dit terecht. Dit is een heftige operatie die zeker pijn kan doen. Het is wel eens even wat anders dan een verstandskies trekken. Dat is iets waar mensen ook vaak bang voor zijn, maar vergeleken met een wortelkanaalbehandeling is het trekken van een tand helemaal niets. Een wortelkanaalbehandeling is een behandeling van de zenuwen in het tandvlees. Je kunt een hevige kiespijn ervaren, welke wordt veroorzaakt door een knelling in de zenuw of ontsteking in de pulpa (het levende gedeelte van de kies). Deze pulpa moet dan worden verwijderd om verdere verspreiding van de ontsteking te voorkomen. 

 

Behandelingen kunnen per tand verschillen. Dit heeft namelijk te maken met hoe de wortels zitten en hoe de tanden genesteld zijn. Zo hebben de kiezen verschillende kanalen en daarbij ook nog eens vaak kromme wortels. Tanden hebben vaak maar een kanaal waardoor een oplossing makkelijker is. Een behandeling kan binnen een half uurtje gedaan zijn, maar kan ook zo meer dan twee uur duren. 

 

De tandarts maakt als eerste wat ruimte om te werken. Hij maakt dus een opening om de pulpa goed te kunnen bereiken. Nadat er genoeg ruimte is, maakt hij deze goed schoon. Dit is belangrijk om latere moeilijkheden te voorkomen.   De tandarts maakt het gat groter door de boren en te vellen. Door middel van een röntgenfoto wordt de operatie ondersteund. Op deze manier weet de tandarts in te schatten hoe ver hij nog naar beneden kan. Wanneer het probleem is opgelost wordt het gat weer opgevuld.

 

Deze operatie is van belang om verdere complicaties te voorkomen. Problemen met het gebit en in de mond kunnen zeer onprettige gevolgen hebben. Bovendien wil niemand rondlopen met rottende tanden. Bovendien is een ontsteking in de mond vermoeiend en gewoon erg vervelend.