Artscattleimprovement
Image default
Business / Food and Related Products

Kerstmis in cijfers

Het is eigenlijk alweer bijna kerstmis. Toegegeven, we hebben eerst nog Halloween en daarna Sinterklaas, maar toch wel heel vlak daarna komt het feest waar we met zijn allen het hele jaar door naar verlangen: kerstmis. Kerstmis met zijn vrolijke lichtjes overal, kerstmis met zijn lekkere geuren, kerstmis met zijn gezellige spelletjes met de familie, kerstmis met die mooie kerstboom in de kamer. Ah, wie houdt er nou niet van kerstmis? Kerstmis is toch een van de leukste feesten van het jaar?!

 

Volgens een enquête van NU.nl onder bijna 3000 Nederlanders zijn de kerstdagen van 55% van de Nederlanders de favoriete feestdagen. Een derde van alle respondenten tuigt de kerstboom met versiering gelijk na Sinterklaas op, 9% van de ondervraagden heeft al kerstversieringen voor Sinterklaas en 17% vertelt zijn huis niet in de kerstsfeer te versieren.

 

Kerstmis is en blijft een christelijk feest, maar toch staat de christelijke herkomst niet echt  meer vaak centraal. Slechts 16% van de respondenten zegt met kerstmis naar de kerk te gaan, en dat terwijl iets meer dan een derde van de Nederlanders aangeeft bij een christelijke religieuze groep te behoren.

 

Verder over de kersttradities van de ondervraagden. Het merendeel van de ondervraagden heeft als grootste kersttraditie een uitgebreide maaltijd met familie en vrienden. In dit geval is het wel heel handig dat je zo’n grote maaltijd op drie verschillende avonden kan houden: de avond voor kerstmis, op de eerste kerstdag en op de tweede kerstdag. Het is dan ook niet voor niets dat veel mensen als nieuwjaars voornemen zeggen te gaan diëten of beter op hun voeding gaan letten. Ook het kerstboom bestellen is een traditie bij veel Nederlanders.

 

Tot slot denken wij met kerstmis ook aan elkaar, bij een derde van de Nederlanders is het de traditie om cadeaus te geven. Ook worden de beste wensen met elkaar gedeeld. Meer dan de helft van de Nederlanders stuurt kerstgroeten op een papieren kaart, een ander gedeelte doet dat via Whatsapp en een kleiner deel doet het via Facebook.

https://xmasdeco.nl/