Artscattleimprovement
Image default
Bedrijven

Stappenplan eigen onderneming

Een eigen onderneming starten veel mensen denken er over na en willen het graag, maar niet veel doen het uiteindelijk. Wanneer je een eigen onderneming wilt starten zijn er veel vragen die erbij komen kijken. Een voorbeeld hiervan is in welke branche je een onderneming wilt starten? Wil je een bv of een vof? Wil je het online of in een fysieke winkel? Dit is maar een deel van alle dingen waar je antwoord op zult moeten geven. Om je beter te helpen volgt een stappenplan hoe je een eigen onderneming kunt starten.

 

De stappen

Zoals eerder benoemd zul je een rechtsvorm moeten kiezen, wil je een bv of vof? De rechtsvorm die je kiest heeft onder meer gevolgen voor de aansprakelijkheid van de organisatie en bepaalde belastingverplichtingen. Stap twee is je onderneming inschrijven bij de kamer van koophandel (KvK). Om een onderneming te kunnen starten dien je ingeschreven te staan in het handelsregister. Stap drie is een ondernemingsplan schrijven. Veel mensen die een onderneming willen starten zien erg tegen het schrijven van een ondernemingsplan op. Maar wanneer je serieus een ondernemingsplan schrijft, kan dit veel voordelen met zich meebrengen. De voordelen zijn: je brengt je zakelijke kansen in kaart, je krijgt je risico’s goed in beeld, je weet wie je potentiële klanten zijn, je bent op de hoogte van relevante marktontwikkelingen en je maakt meer indruk op mogelijke investeerders. Stap vier is een zakelijke rekening openen. Het openen van een zakelijke rekening is vaak de eerstvolgende logische stap. Zakelijk bankieren is een goede manier om overzicht te houden voor wat betreft je inkomsten en uitgaven. Ook voorkom je hiermee dat jouw zakelijke en privé-administratie straks hopeloos door elkaar lopen.

Verdere stappen

Stap vijf is een vergunning aanvragen, soms zul je als ondernemer rekening moeten houden met het aanvragen van een vergunning. Dit zou kunnen voor komen wanneer je een bedrijfspand gaar renoveren of veranderingen aanbrengt. Daarnaast krijgen ondernemers vaak te maken met milieuvoorschriften op het gebied van geluid, energie en afvalstoffen. En stap zes is ook niet geheel onbelangrijk, een website laten maken. Of je nu een bv of een vof opstart, je zult altijd  een website nodig hebben. Een bedrijf kan tegenwoordig eigenlijk niet zonder een zakelijke website, die je vervolgens kunt promoten op de bekende sociale media. Je kunt de website laten ontwerpen door een professioneel bureau of zelf een website ontwerpen als je dit goed kunt.

https://bundel.nl/vof-of-bv/