Artscattleimprovement
Image default
Bedrijven

Hormonale behandeling voor transgenders – alles wat je moet weten

De acceptatie van transgenders is de laatste jaren enorm toegenomen, en met deze toename is ook een verandering gekomen in de manier waarop we kijken naar hormonale behandelingen voor transgenders. Vandaag bespreken we wat precies hormonale behandeling is, welke opties er zijn en waarom het zo belangrijk is om op de hoogte te blijven.

Wat is hormonale behandeling?

Hormonale behandeling maakt deel uit van een proces dat bekend staat als Gender Affirming Care (GAC), dat transgender mensen helpt bij het ondersteunen van hun genderidentiteit. Het doel van GAC is om transgenders te helpen hun leven te leiden in overeenstemming met hun identiteit door het versterken van hun lichamelijke geslachtskenmerken. Er zijn twee manieren om dit proces te bereiken: door middel van steroïdale therapie of chirurgische ingrepen.

Steroïdale therapie

Steroïdale therapie is een hormonale behandeling die wordt gebruikt om androgene niveaus te verhogen of te verlagen, afhankelijk van welk geslacht iemand wil aannemen. Hoge androgene niveaus kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om mannelijke kenmerken bij een transgender persoon te ontwikkelen, terwijl lage niveaus kunnen worden gebruikt voor hetzelfde effect bij transvrouwen. Deze therapieën zijn veilig en effectief, maar ze vereisen regelmatige controles en frequente bloedonderzoeken om elke mogelijke complicaties of bijwerkingen op tijd op te sporen

Hormonale therapie

Chirurgische ingrepen zijn ook een optie voor degene die hormonale therapie overwegen. Trans Mensen kunnen chirurgische ingrepen laten uitvoeren om hun externe orgaan naar gelang hun identiteit aan te passen, zoals borstvergroting bij transvrouwen of hysterectomie bij transmannen met vaginale reconstructie . Deze procedures kunnen helpend zijn bij het bouwen aan genderidentiteit, maar er moet goed naar alle opties bekeken worden voordat mannen tot echte stappen overgaan.   

Conclusie

Hormoonbehandeling voor transgenders kan helpend zijn als je je genderidentiteit wil ondersteunen maar er moet goed gekeken worden naar alle opties voordat je tot concrete stappen overgaat. Daarnaast moet men ook rekening houden met frequente bloedtesten en controlerende bezoekjes aan de kunst als men hormonaal therapiet volgt want hierin kunnen complicaties ontstaan die op tijd opgespoord moeten worden voordat ze schadelijk kunnen worden voor jouw gezondheid. Als je meer wilt weten over hoe GAC kan helpen in jouw situatie dan raden we je aan contact op te nemen met een zorgverlener die bekend is met dit soort behandelingsopties. Doe je onderzoek en wanneer nodig, neem contact op met een professional voordat je tot concrete stappen overgaat!