Artscattleimprovement
Image default
Aanbiedingen

Dood in een gezonde kist

Een Delftse groep studenten zocht een oplossing voor een “efficiënte ‘compostering’ van het lichaam” in de grond bedacht een startup. De startup heet “Loop” en ontwikkelde een levende doodskist die dankzij een efficiënte compostering het lichaam omzet in nuttige voedingsstoffen voor nieuw leven. Één met de Natuur?

Het doel van de startup is om overledenen één met de natuur te laten worden. De doodskist die de startup ontwikkelde is een grafkist die gemaakt is met levend mycelium. Mycelium voor wie het niet weet is groeit meestal onder de grond en is een schimmel die leeft in en tussen de wortels van bomen en planten. Schimmels verteren dode materialen – het zijn de recyclers van de natuur. Mycelium is het netwerk van alle draden van een schimmel die er wat gestorven omvormt tot nieuwe plantenvoeding. De schimmeldraden worden ook wel hyfen genoemd. Meestal zit de zwamvlok onder de grond. Mycelium kan zelfs milieubelastende stoffen als olieën, plastics en zware metalen transformeren tot gezonde stoffen.

Dit betekent een nieuwe impuls tot veranderingen hoe we omgaan met de dood. Van uitvaarten tot persoonlijke grafmonumenten 

De Dood als basis voor het Nieuwe

Hoe snel gaat dat omzetten en verteren van dood materiaal? In een gewone houten kist duurt het wel tien jaar eer dat het lichaam en de kiste verteert zijn mét achterlating van milieubelastende stoffen. Maar de kist van mycelium verteert eenmaal in de grond binnen een maand. Het lichaam dat erin begraven is wordt dankzij de schimmel gezonde bruikbare voeding voor de natuur in een periode van 2 tot 3 jaar.

 

Interesse in persoonlijke uitvaarten, begrafenissen en grafmonumenten

Er is al een groot aanbod van verschillende soorten kisten. Dat varieert van de standaard kist in verschillende soorten en kwaliteiten hout tot lijkwades van vilt. Ook zijn er zelfs kartonnen kisten. Er is behoefte aan nóg een kist? Volgens Cissy van Winden directrice van uitvaartverzorging MargotSiebenlist (www.margotsiebenlist.nl) is een sprake van een toegevoegde waarde: deze kist maakt begraven minder milieubelastend.

Cissy ziet alles rondom de dood en uitvaarten persoonlijker worden. Nabestaanden willen zelf actief betrokken worden bij de uitvaart van hun dierbare.

Ook bij de keuze voor een grafsteen kiezen nabestaanden steeds vaker voor een speciaal voor hen ontworpen gedenkteken.

 

Unieke grafstenen, grafmonumenten en grafkunst.

Grafstenen en grafmonumenten zijn nog wel veelal standaard, maar ook daar is de trend naar meer persoonlijk, uniek en zelfs artistieke grafkunst door een gespecialiseerde grafkunstenaar ontworpen. Moderne eigentijdse materialen en technieken (denk aan (gekleurd) glas, glasfusion, RVS en geroest staal (cortenstaal) zie je steeds vaker op begraaf plaatsen.

De standaard grafstenen en grafzerken overheersen de begraafplaatsen. Toch zie je ook hier steeds vaker dat nabestaanden kiezen voor een uniek en persoonlijk gedenkteken, vaak door een grafkunstenaar ontworpen. Materialen als glas, RVS en cortenstaal voor grafmonumenten zijn populair.  Grafkunst verheft het graf tot een bijzondere gedenkplek met een artistiek en kunstzinnig monument speciaal op verzoek van de nabestaanden ontworpen.

Moderne grafmonumenten met veel kleur zie je vooral op een kinder- of babygraf.  Grafkunst maakt een graf tot een persoonlijke gedenkplek met een kunstzinnige uitstraling meestal door een gedenkteken dat speciaal door een kunstenaar is ontworpen op verzoek en in overleg met de nabestaanden.

 

Begraven worden in een bijzondere kist

Naast de gebruikelijke houten doodskist wordt steeds vaker gekozen voor alternatieven als vilten lijkwades, kisten van riet of wilgentenen. Geliefd zijn ook kisten van Nederlands hout omdat ze minder milieubelastend zijn. Maar de levende doodskist Living Cocoon helpt als enige kist tot nu toe om het lichaam op verantwoorde wijze snel terug te laten keren als voeding voor de natuur. 

Deze bijzondere en innovatieve  grafkist is inmiddels in gebruik en de nabestaanden reageren positief.  U kunt de kist via uw uitvaartverzorger bestellen.  Kijk op https://www.loop-of-life.com voor meer info en de bestelmogelijkheden.

 

Jeroen Stok

Dit artikel is afkomstig van Jeroen Stok.  Stok werkt als beeldhouwer en maakt naast grafkunst ook “gewone kunstwerken” als RVS sculpturen en kunst in opdracht. Gestileerde eigentijdse sculpturen met een opvallend licht karakter en een heldere uitstraling. Het ontwerpen van grafmonumenten is wel van een andere orde dan gewone kunst. Het in samenspraak met nabestaanden ontwerpen van een gedenkteken is een belangrijk onderdeel van zijn werk geworden. Dit werk heeft meestal meer emotionele betekenis voor nabestaanden dan een “gewoon” kunstwerk. 

Memorabel Afscheidsmonumenten – Jeroen Stok

Moezelstraat 72

8226LB Lelystad

06-49 351 338

Kom in contact met deze adverteerder
https://www.memorabel.nl/