Artscattleimprovement
Image default
Woning en Tuin

Heeft u last van vocht in huis?

Wanneer de kruipruimte van uw huis erg vochtig is en u daardoor last heeft van kou in uw huis, kunt u kiezen voor kruipruimte vloerisolatie. Bij kruipruimte vloerisolatie wordt isolatiemateriaal aangebracht tegen het plafond van de kruipruimte. Materialen die hiervoor gebruikt worden zijn onder andere isolatieplaten, isolatieschuim of isolatiedekens.

Zonder vloerisolatie heeft u kans dat de kou uit de kruipruimte de vloer van uw woning verlaagt in temperatuur, waardoor het huis koud aan zal voelen. Door middel van vloerisolatie is het comfort in huis over het algemeen groter en zullen de stookkosten omlaag gaan. Daarnaast gaat het ook eventuele vochtproblemen tegen.

Het risico van vocht in de kruipruimte

Een kruipruimte is een ruimte onder de vloer van de begane grond van een woning, en vormt als het ware een buffer tussen de ondergrond en de vloer van de woning. Dit zorgt voor minder invloeden van vocht en kou. Wanneer de kruipruimte zelf te vochtig is, kan dit leiden tot meer kou en vochtproblemen in huis. Daarnaast krijgen schimmels meer kans om te groeien en zich te verspreiden, gezien zij het best functioneren in vochtige omstandigheden.

Ook kan vocht zorgen voor het vervallen van het radioactieve gas Radon. Radon kan zich binden aan andere stofdeeltjes, wat bij inademing op den duur een gevaar voor de gezondheid kan zijn. 

Technieken voor vochtvermindering in de kruipruimte

Er zijn meerdere manieren om uw kruipruimte te laten isoleren. De eerste optie is al genoemd: het laten isoleren van de vloer van de kruipruimte. Ook is het een optie om de kruipruimte te laten ventileren. Hierdoor zal er minder condensatie optreden, waardoor het ook in de woning zelf minder vochtig zal zijn.

Ook is kruipruimte isolatie een optie. Hierbij wordt isolatiemateriaal aangebracht op de bodem van de kruipruimte, waardoor vochtproblemen worden tegengegaan. Er is dan geen contact tussen het vocht in de bodem en de lucht in de kruipruimte, en dus zal de lucht minder vochtig worden. Isolatie moet altijd worden gedaan door een gespecialiseerd bedrijf.