Artscattleimprovement
Image default
Dienstverlening

Hoe ontstaan lekkages en hoe kunnen ze worden voorkomen?

Zelden blijven lekkages aan een dak onopgemerkt. Er ontstaan namelijk bijna altijd vochtplekken op de muur of er druipt water langs het plafond. Zeker platte daken van grote omvang zoals van scholen of appartementen zijn voor lekkages extra kwetsbaar. Wij laten in dit artikel in het kort weten hoe lekkages dak ontstaan en nog belangrijker, hoe deze voorkomen kunnen worden.  

De oorzaak van een lekkage

De meeste lekkages worden opgemerkt tijdens winterse buien zoals flinke hagelbuien of sneeuwval en tijdens heftige regenbuien. Helaas is het kwaad al geschied als een lekkage wordt opgemerkt, met als gevolg vochtige draagbalken, beschadigde vloeren, beschadigde meubels, loslatend behang en vlekken op muur en plafond. Oftewel vervelende waterschade als gevolg.

Om dit soort ellende te voorkomen is het handig te weten waar de oorzaak van een lekkage aan een plat dak ligt. Veel mensen denken dat door een gaatje of een groter gat in de dakbedekking de lekkage ontstaat. Dit is uiteindelijk ook wel het geval maar niet de eerste oorzaak. Een belangrijke oorzaak is de ophoping van vuil, zoals takken, bladeren en mos. Bladeren en takken waaien altijd wel weer deels van het dak af en het water verdampt uiteindelijk weer. Daarom lijkt het op het oog gewoon goed te gaan. Alleen blijft er altijd een laagje vuil achter. Dit laagje breidt zich in de loop van de tijd steeds verder uit tot een steeds grotere ophoping. Door deze steeds grotere ophoping van vuil kan het gevallen water de weg naar beneden veel lastiger vinden. Vooral ook omdat het vuil zich ook altijd rond of zelfs in de waterafvoer bevindt. Omdat het water niet weg kan via de gewone weg, de waterafvoer, gaat het op zoek naar een andere weg. Doordat het opgehoopte vuil inmiddels de opstaande randen van de dakbedekking hebben beschadigd kan het water via deze weg naar beneden. Het water komt tussen de dakbedekking en op die manier de woning binnen. De lekkage is een feit.

De oplossing voor het voorkomen van een lekkage

De oplossing: laat een plat dak preventief inspecteren door een gedegen dakdekker. Dakdekkersbedrijf Kewodak adviseert zo’n onderhoudsbeurt 1 keer per jaar te laten uitvoeren. Door goed onderhoud wordt de kans dat een lekkage zich voordoet zeer klein. En mocht er onverhoopt toch een lekkage ontstaan dan worden de kosten vergoed door de verzekering als er een bewijs van onderhoud overhandigd kan worden.

Kewodak staat voor iedereen klaar. Of er nu gezocht wordt naar een dakdekker in Rotterdam, een dakdekker in Amsterdam of een dakdekker in Gouda, Kewodak staat klaar voor klanten door heel Nederland.

https://www.kewodak.nl/