Artscattleimprovement
Image default
Sport

Wat maakt de Nike Air max z’n populaire schoen?

In 1978 werd voor het eerst door Nike een schoen geïntroduceerd met een ‘airzool’. Schoenen met een airzool werden door Nike ‘Air Max’ genoemd. De Air Max schoen is ontworpen door Tinker Hatfield, de man die onder andere ook de zeer geliefde Nike Air Jordans heeft ontworpen. De airzool-technologie was ontwikkeld om sporters beter te laten presteren met lichtere schoenen. De schoen zou zorgen voor een lichter en fijner gevoel om de voeten van de sporters en zou zo ook dus de prestaties verbeteren. In de loop der jaren ontwikkelde Nike de ‘airzool’ steeds verder om telkens het gevoel te geven aan de drager dat de nieuwe Air Max schoen steeds maar weer lichter en fijner aanvoelde en je het gevoel kreeg dat je op de wolken liep!

Meer dan alleen een sportschoen

De Air Max is niet alleen uitgegroeid tot een schoen om comfortabel op te sporten, maar ook in verschillende ‘lifestyle’ varianten. Een sneaker die je kunt gebruiken in het dagelijks leven, voor sport en lifestyle. Naast de Air Max sportschoenen ontstonden ook de Nike Air Max sneakers, wat een wereldwijde trend werd en nog steeds is. Naast de normale modellen van de Nike Air Max worden er door de loop van de jaren heen ook limited edition schoenen van de Air max uitgebracht. Schoenen en sneakers waar er maar een beperkt aantal van gemaakt worden en die gaan voor veel geld de deur uit, waarbij het zelfs in veel gevallen om ‘heel veel geld’ gaat. Tegenwoordig zijn liefhebbers of verzamelaars bereid honderden of zelfs duizenden euro’s uit te geven aan één paar schoenen of sneakers!

Er is sinds een aantal jaren zelfs een zogeheten ‘Internationale Nike Air Max dag’, namelijk op de 26ste van de maand maart.

De Nike Air Max is nergens zo populair als in ons eigen Nederland

De Nike Air Max is vrijwel overal ter wereld verkrijgbaar, maar in Nederland vind je de meeste fans van de Air Max sneakers. Uit onderzoek blijkt dat meer dan 1/3van onze bevolking een paar Air Max sneakers in huis heeft staan of draagt. In Nederland is de Nike Air Max populair geworden door de zogenaamde ‘gabber cultuur’ die plaatsvond in de jaren 80 en 90.

Toen langzamerhand de gabbercultuur verdween, werd de Air Max steeds meer en vaker algemeen gedragen door iedereen. Eigenlijk vanaf dat moment is de populariteit van de Air Max sneaker alleen maar gegroeid. Er werden verschillende modellen met andere kleursamenstelling uitgebracht, zodat er voor iedereen wat tussen zat. Op die manier is de Air Max trend ontstaan en gegroeid in Nederland tot op de dag van vandaag. Daarom is in Nederland de ‘Nike Air Max 90’ vrijwel het bekendste model onder alle Air Max schoenen van Nike.