Artscattleimprovement
Image default
Beauty en verzorging

Hoe kom je af van gistpuistjes op je gezicht

Je huid raakt overgroeid met natuurlijke oliën en bacteriën, waardoor puistjes ontstaan die bekend staan als pityrosporum folliculitis of malassezia folliculitis. Ze verschijnen als rode, jeukende en grote puistjes en worden veroorzaakt door gist. Deze puistjes komen vaak voor in het gezicht, de hals en de borst, maar ze kunnen ook overal op het lichaam verschijnen waar vocht of warmte is (zoals in de oksels of de liezen). Deze puistjes zijn goed zichtbaar, dus als je er snel vanaf wilt, bekijk dan deze tips. Ook als je last hebt van gistpuistjes in je gezicht, lees dan dit artikel. 

Wat zijn de oorzaken

De meeste mensen hebben geen problemen met gist, een schimmel die voorkomt in de menselijke darmen en op de menselijke huid, maar door specifieke omstandigheden kan het uit de hand lopen en gevaarlijk worden. Het kan jouw huid besmetten, vooral in warme en vochtige gebieden, zoals in de tropen, en in gebieden met slechte hygiëne, zoals openbare zwembaden en sportscholen. Omdat de schimmel zich voedt met zweet en olie van je huid, wordt een stof geproduceerd die bèta-diol-in heet en die een allergische reactie op je huid kan veroorzaken en kan leiden tot jeukende, rode en ontstoken puistjes. Het kan ook voorkomen bij mensen met diabetes en mensen die antibiotica gebruiken. Deze puistjes worden vaak verward met acne, maar zijn in feite een ander soort puistje. De schimmel kan elk deel van het lichaam besmetten, maar komt het meest voor op de voeten.

Tips voor puistjes

Verschillende schimmels, zoals gist, kunnen uit de hand groeien en problemen veroorzaken als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Deze schimmel is normaal gesproken niet giftig, maar groeit uit de hand en wordt onder bepaalde omstandigheden schadelijk. Hij kan jouw huid infecteren, vooral in gebieden zoals de liezen, onder de borsten, onder de armen en tussen de tenen die warm, nat en door kleding bedekt zijn. Het voedt zich met het zweet en de oliën van je huid en produceert beta-diol-in, een stof die allergische reacties veroorzaakt en resulteert in jeukende, rode puistjes. Deze puistjes zijn niet verwant aan acne, hoewel ze er wel op lijken. Omdat het een warme en vochtige omgeving is, komt gist vaker voor op het gezicht dan elders op het lichaam.

Herkennen van puistjes

Achter die puistjes die jeuken, opzwellen en rood worden, kan een schimmelinfectie schuilgaan. Je ziet jeuk, zwelling en roodheid rond het getroffen gebied, evenals een dikke witte of gelige afscheiding uit het puistje. Jeuk en een branderig gevoel zijn veel voorkomende symptomen van schimmelinfecties. Het aangetaste gebied produceert een dikke, witte afscheiding. Meer informatie over oorzaken en hoe je puistjes kan herkennen lees je hier verder.

https://www.dr-jetskeultee.nl/