Artscattleimprovement
Image default
Business / Food and Related Products

Dubbel glas

De voordelen van dubbel glas
Dubbel glas is sinds 1995 niet meer weg te denken uit de Nederlandse nieuwbouwwoningen. De reden staat nog altijd fier overeind. Dubbel glas biedt optimaal wooncomfort en met dit glas bespaar je heel aanzienlijk op de energiekosten. Bovendien hebben inbrekers ene hekel aan dubbele beglazing. 


Binnen tien jaar

Uiteraard duurt het een aantal jaren voor de investering in dubbele beglazing is terugverdiend. Dat is ook afhankelijk van de kosten voor dubbel glas, en die verschillen weer per soort glas. Wat betreft bezuinigingen kun je ervanuit gaan 140 euro per jaar te besparen met standaard dubbel glas, met HR glas 180 euro, met HR+ 220 euro per jaar, bij HR ++ 260 euro per jaar en bij HR+++ 280 euro per jaar. Let wel; bij de totstandkoming van deze cijfers wordt uitgegaan van het gebruik van een combiketel en een gemiddelde temperatuur van 18 graden. En als we toch cijfers noemen, gemiddeld genomen zal de investering in isolatieglas in een tijdsbestek van tien jaar terugverdiend zijn.


Hoe meer plusjes, hoe beter de isolatiewaarde

Standaard dubbele beglazing bestaat uit twee glasplaten waartussen een laag lucht zit die isolerend werkt. Heb je HR-beglazing (HR staat voor Hoog Rendement) dan zit er een laag edelgas tussen de twee glasplaten. Edelgas biedt een nog hogere isolatiewaarde dan lucht. Hoe meer plusjes er achter HR staan, hoe beter de isolatie is die geboden wordt.


Vijf keer steviger

Dubbele beglazing heeft nooit aan populariteit ingeboet. Daar zijn drie redenen voor te benoemen: de dalende energiekosten, de stijging van het wooncomfort en het feit dat dubbele beglazing ook nog eens inbraak werend werkt. Dubbel glas is namelijk zeker vijf keer steviger dan enkel glas. Alleen de allersterkste inbrekers komen daar doorheen. En als ze dat al lukt, dan is er nog de factor geluid, want dubbel glas dat breekt veroorzaakt veel meer geluid dan normaal glas.