Artscattleimprovement
Image default
Business / Food and Related Products

Een kurk of een schroefdop?

Wat is nu eigenlijk beter? Elke wijnliefhebber heeft zo zijn eigen voorkeur. De redenen voor een kurk of schroefdop zijn afhankelijk van een aantal factoren: de houdbaarheid van de wijn, de kosten en het milieu.

Opties om de fles goed af te sluiten

Er zijn drie mogelijkheden: de natuurlijke kurk, de schroefdop en de synthetische kurken. De natuurlijke kurk is gemaakt van schors van de kurkeik. Door de natuurlijke kurk is het bijna niet mogelijk om de wijn te bederven door TCA (“kurkziekte”). De synthetische kurken, gemaakt van polyethylene, zorgen ervoor dat er geen kans is op TCA. De laatste mogelijkheid is een schroefdop. Deze dop bestaat uit de dop en de lijning in de fles. Deze mogelijkheden zijn alle drie prima om uw dagelijkse wijn één tot twee jaar te bewaren.

Wijnen waarbij een beetje lucht noodzakelijk is, tijdens de rijping, worden gebotteld met een kurk. De wijnen waar dit niet nodig is zijn meestal fris en fruitig. Deze wijnen worden steeds vaker met een schroefdop afgesloten. 

Kurkziekte

Kurkziekte, of ook wel TCA, wordt vaak door een natuurziekte veroorzaakt. De kurk kan dus van te voren besmet zijn met TCA. Het ontstaan hiervan heeft niks te maken met de leeftijd van de wijn. Het kan overigens ook voorkomen bij wijnen met een schroefdop. Dan was de wijn al besmet voordat hij überhaupt in de fles zat.

Milieu bewust

Om kurk van kurkeik te produceren wordt de boom elke negen jaar geschild. Hierdoor leeft de kurkeik langer. Hierdoor kan een kurkeik 200 jaar worden. Dit betekent extra jaren om CO2 uit de lucht te halen. Helaas worden er ook nog veel kurkbomen gekapt. Door de opkomst van de schroefdop daalt dit aantal. Dus eigenlijk hebben schroefdoppen ook voordelen. 

Nu u meer te weten bent gekomen over het juist afsluiten van een fles wijn. Is de juiste temperatuur net zo belangrijk als de juiste afsluiting. Wilt u uw wijn op de perfecte tempratuur drinken? Maak dan gebruik van de wijnkast van EuroCave.