Artscattleimprovement
Business / Food and Related Products

Negatieve calorieën helpen bij het afvallen

Het eten van koolhydraatarme gerechten helpt je afvallen. Zijn koolhydraten dan een soort van “negatieve calorieën”? Die vraag speelt vaker op als we kijken naar manieren van afvallen. Maar negatieve calorieën? Die bestaan helaas niet.

 

Negatieve calorieën

Wat zou het mooi zijn als er eten bestond met negatieve calorieën; hoe meer je ervan eet, hoe meer je afvalt. Bleekselderij is een veel genoemd voorbeeld, of ijsklontjes. Werkt dat? Magnums zou nog mooier zijn. Het kost immers calorieën om bevroren ijs op te warmen tot lichaamstemperatuur. Een Magnum weegt bijna 100 gram en komt met -10 graden uit de diepvries. Om dat op te warmen tot lichaamstemperatuur kost 7000 calorieën. Dat lijkt een hoop, maar 7000 calorieën is maar 7 kilocalorieën (kcal). Dat is de eenheid waarin de hoeveelheid energie in eten wordt uitgedrukt. Een Magnum levert 210 kilocalorieën oftewel 210.000 calorieën, 30 keer zoveel dus als je nodig hebt voor het opwarmen. En zelfs die 7 kcal voor het smelten en opwarmen van het ijs mag je niet aftrekken van wat je met de Magnum binnenkrijgt.

 

Opwarmen

Je lichaam gebruikt voor het opwarmen namelijk niet de calorieën uit het ijsje, maar warmte die toch al over was. Je stofwisseling produceert namelijk meer warmte dan je lichaam nodig heeft. Het overschot straal je uit (of zo nodig ga je zweten om het kwijt te raken). Je verbruikt dus geen extra calorieën om koud voedsel op te warmen. Het is net als met een auto: als je de verwarming aanzet, gaat de warmte van de motor naar je voeten in plaats van naar buiten. Maar dat verbruikt geen extra benzine, die warmte moest toch weg. Zelfs van het eten van ijsblokjes val je dus niet af. In dezelfde categorie vallen de ‘katabole voedingsmiddelen’ waar sommige diëten het over hebben. Bleekselderij, komkommers, doperwten en kiwi’s vallen daaronder. Je zou voor het kauwen, verteren en opnemen daarvan meer calorieën nodig hebben dan erin zitten, zodat je er netto van afvalt. Maar ook dat is een vergissing. Een ons (100 gram) komkommer levert 12 kcal en een minuut kauwen kost een halve kcal, dus daar val je niet van af .

 

Voeding levert calorieën

Wij halen uit voedsel altijd stukken meer calorieën dan het ons kost om het te verteren en te verwerken. Die efficiënte verwerking is al heel vroeg in de evolutie ontstaan. De oermensen van wie we afstammen, waren er erg goed in om alle calorieën uit eten te halen en daarbij zo min mogelijk calorieën te verspillen. Wie daar niet goed in was, stierf van de honger voordat hij kinderen kreeg; zijn DNA, waarin die inefficiënte vertering was vastgelegd, is uitgestorven. Er bestaat dus geen eten waarvan je afvalt; je valt alleen af als je komkommer eet in plaats van Magnums.

Wil je wel zo min mogelijk calorieën binnenkrijgen? Ga dan op zoek naar koolhydraatarme gerechten, bijvoobeeld deze makreel met sinaasappelsalsa of deze curry van gemengde groenten. Deze dragen bij aan je spijsvertering en helpen vet zo snel mogelijk verbranden.

http://mijnkoolhydraatarmerecepten.blogspot.com